توجه! درمان سینوزیت با جراحی! آیا ممکن است؟ یعنی می شود برای همیشه با سینوزیت، این غول شاخ و دم دار خداحافظی کرد؟ چرا که نه؟!
درمان سینوزیت با جراحی توسط جراحی آندوسکوپی سینوس، که گاهی اوقات جراحی آندوسکوپی سینوس عملکردی (FESS) نامیده می شود، کم تهاجمی ترین و محبوبترین تکنیک، برای درمان مشکلات سینوسی است.
یقینا همه شما اسم سینوزیت رو یک بار هم که شده از اطرافیان خود شنیده اید و حتی شاید به خاطر مشکلاتی که سینوزیت برایتان سالهاست ایجاد کرده است، به دکتر مراجعه کرده باشید.
- آقای دکتر امروز هوا سرد بود تا سر کار رفتم و برگشتم مردم و زنده شدم!
- آقای دکتر سرم داره از درد منفجر میشه!
- آقای دکتر هر چی قرص و دارو میخورم این درد ساکت نمیشه، چیکار کنم!
- آقای دکتر یه کاری بکن…
برای آگاهی از بهترین روش درمان سینوزیت، خواندن این مطلب را از دست ندهید.
🤧️ علائم سینوزیت در هر فرد متغیر است، اما اکثر افراد مبتلا به مشکلات سینوزیتی از علائم و مشکلاتی که سینوزیت با خود به همراه دارد ابراز ناراحتی می کنند. داروهای موجود در بازار تا حدودی می توانند علائم سینوزیت را مدیریت کند اما اگر به راه حل موثر در رفع سینوزیت و حتی دیگر ناراحتی ها و بیماری های بینی فکر می کنید، جراحی آندوسکوپی سینوس می تواند به راحتی مشکلات بوجود آمده را برطرف سازد. حتی مشکلات دیگر ناحیه بینی که در سی تی اسکن و عکس ها، مشخص نبوده و قابل شناسایی نیستند، متخصصان مربوطه برای تشخیص آنان از آندوسکوپ و جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس بهره می برند. در این مقاله درمان سینوزیت با جراحی یا همان آندوسکوپی سینوس را زیر ذره بین خواهیم برد.
🟩️ همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم جراحی آندوسکوپی سینوس روشی مطمئن و کم تهاجمی برای رفع انسداد و درمان سایر مشکلات در سینوس ها با استفاده از آندوسکوپ (لوله ای باریک و نازک دارای دوربین و نور، برای بررسی دقیق) می باشد. از برجسته ترین نکات مربوط به این جراحی می توان به این موضوع اشاره کرد که، این نوع جراحی نیازی به ایجاد شکاف و برش بر سطح بینی نمی باشد، زیرا خوشبختانه با این فناوری نوین میتوان به طور کامل عمل تشخیصی و یا درمانی را از طریق سوراخ های بینی انجام داد.
ممکن است برایتان این سوال به وجود آمده باشد که چه افرادی به جراحی آندوسکوپی سینوس نیاز دارند؟
جراحی آندوسکوپی سینوس می تواند به افرادی که علائم زیر را تجربه می کنند کمک کند:
- افرادی که دچار احتقان بینی، درد، زهکشی، مشکل در تنفس دارند
- افرادی که بویاییشان کم شده یا حس بویایی (آنوسمی) را از دست دادن
- سینوزیت (عفونت سینوسی مداوم یا مزمن)
- پولیپ بینی
- گرفتگی یا انسداد بینی
- تومورهای سینوس و بینی، دارند.
اهداف جراحی آندوسکوپی سینوس عبارتند از:
- رفع عفونت های سینوسی
- بهبود علائم سینوزیتی
- بهبود زهکشی سینوس ها
- افزایش کیفیت ورود جریان هوا از بینی
- بهبود حس بویایی
- کاهش خونریزی بعد از عمل
- سبک بودن عمل (عمل سرپایی می باشد)
+ معمولا برای شستشو و پاکسازی بهتر عفونت باید شستشوی بینی به حفره های سینوسی برسد.
❇️ قبل از جراحی حتما باید توسط جراح گوش و حلق و بینی معاینه شوید تا اول از همه اجازه عمل به شما داده شود و بعد از آن سوابق پزشکی، مدارک و آزمایش های شما بررسی شود.
❇️ از آنجایی که برای درمان سینوزیت با جراحی، از بیهوشی استفاده می کنند؛ جراح به شما دستور خواهد داد تا 8 ساعت قبل از عمل هیچ چیزی نخورید. در رابطه با دیگر اقدامات مهم قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس، از پزشک متخصص خود، سوال کنید.
از دیگر موارد مهمی که قبل از عمل باید رعایت آن ها را جدی گرفت؛ جلوگیری از بکار بردن دخانیات است.
❇️ یکی دیگر از توصیه های قبل عمل؛ ترک سیگار به مدت سه تا چهار هفته قبل از جراحی و از آن طرف یک ماه بعد از عمل آندوسکوپی سینوس می باشد. زیرا سیگار سبب کند شدن روند بهبود اسکار ها شده و در نهایت موجب شکست خوردن نتایج عمل خواهد شد.
❇️ موارد و داروهایی وجود دارند که قبل از جراحی باید از مصرف آن ها جلوگیری نمایید؛ از جمله:
❇️ قطع آسپرین و NSAIDs ها مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
❇️ قطع برخی از دارو ها و مکمل ها می تواند به کاهش خطر خونریزی حین و بعد از جراحی سینوس، کمک خواهد کرد.
❇️ قطع داروهای ضد انعقاد خون یا رقیق کننده خون، مانند: وارفارین، اسپرین و..
از مصرف داروهای گیاهی که ممکن است در بیهوشی تداخل ایجاد کنن، مثل جینسینگ، خودداری کنید.
- همانطور که در قسمت های قبل به این موضوع اشاره داشتیم؛ جراحی آندوسکوپی سینوس معمولا به صورت سرپایی یا تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. بنابراین در حین روند عمل هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
- بعد از بیهوشی، جراح آندوسکوپ - یک میله دوربین نازک با یک نور در انتهای آن - را در یک سوراخ بینی قرار می دهد و از آن برای بزرگنمایی و دیدن بافت های سینوس استفاده می کند.
- بعد از بررسی حفره های سینوسی و تعیین محلی که درگیر عفونت است، جراح از ابزارهای خاص در کنار آندوسکوپ برای باز کردن سینوس ها استفاده می کند. پس از آن با از بین بردن عامل انسداد سینوس ها، مثل: تورم غشای مخاطی، پولیپ بینی و بافت اسکار، سینوس ها را باز می کند.
- اگر انحراف تیغه بینی باعث مشکلات تنفسی شده باشد، ابزارهای تخصصی می توانند سپتوم را صاف کرده و اندازه ساختارهای استخوانی داخل سینوس ها را کاهش دهند.
- پس از جراحی، چند ساعتی را در اتاق ریکاوری سپری خواهید کرد تا به هوش بیاید.
- جراحی به صورت سرپایی بوده و اکثر بیماران به اندازه کافی خوب هستند که چند ساعت پس از جراحی به خانه بروند.
در آخر
✅️ آندوسکوپی سینوس از روش های موثر در درمان سینوزیت می باشد؛ زیرا این روش خطر بالا و خونریزی های شدید حاصل از جراحی سنتی را ندارد. آندوسکوپی سینوس به دلیل مهارت و ظرافتی که نیاز دارد، بهتر است که نزد جراح مجرب و زبده صورت گیرد. مشاوره ی قبل از عمل را جدی بگیرید تا بتوانید روند درست درمانی را به همراه پزشک خود پیش ببرید.
برگرفته از:
hopkinsmedicine.or